banner for http://www.eurobilltracker.com

lauantaina, tammikuuta 21, 2006

Nettitonkijan onni

Löysin muuten uuden harrasteen! (tai no uuden ja uuden)
Eksyin joskus kuukausi-pari sitten eräälle Vantaalaisen porukan [1] sivustolle, jotka tekevät lyhytelokuvia. Kaikki vielä sivuilta ladattavissa, joten imu päälle ja kerrankin työnantajan tarjoamasta 8M/1M ADSL-narusta oli hyötyä koko voimallaan. Siinä menikin sitten yksi yö, kun niitä katselin. Muutamat jopa pariinkin kertaan. Sitten voitti uni. Seuraavana päivänä muistin kuitenkin yölliset löydökseni ja pirteämmällä aivokapasiteetilla sain loistavan ajatuksen: "Tuskimpa nuo suomen ainoat alallaan ovat". Ja ei kun hakukojeet ja muut laulamaan.

Totesin, että Rovaniemellä osataan tehdä myös [2,3] hyviä elokuvia, itseasiassa omasta mielestäni ovat jopa parempia kuin nuo Vantaalaisten, jotka nekin on jo erittäin hyviä.
Ja tämähän on siis vain minun mielipide! Samalla huomasin, että heidän elokuviaan voi tilata DVD:llä, joten miettimättä edes viittä minuuttia oli tilauskuponki netissä täytetty uudemman elokuvan osalta. Vanhempaa elokuvaa ei voinut enää tilata, koska se on loppuunmyyty ja uutta painosta eivät uskalla painaa, koska minimi on 100kpl ja menekki ei ole varmaa. Onneksi huomasin viikkositten, että tuo Toinen tie elokuva on ladattavissa pixoff:sta ja sen teinkin.
Voisi luulla, että nyt kun olen sen nähnyt, niin se siitä, mutta ei. Entistä varmemmin tilaan sen, jos vain painaavat uuden sarjan sitä vielä, koska hyvää tuotantoa pitää tukea, jotta saa lisää hyvää tulevaisuudessa.

Jatkoin jälleen tonkimista ja huomasin, että Rovaniemellä on jopa ihan tähän asiaan vihkiytynyt opinahjo, tai kuten he itse itseään nimittävät Mediatakomo ja heiltäkin on tullut hyviä, jopa erinomaisia tuotoksia. [4]

Jossain vaiheessa huomasin, että näille "kotitekoisille" ... ääh halveksuva ilmaisu. Näille amatööri-elokuville (No jotenkin tuokin tuntuu vielä vähättelevältä nimeltä) on ihan oma sivustonsa [5] täällä äärettömässä internetissä. Täytyypä sanoa, että harmittaa oikein, että en ole aikaisemmin tullut edes ajatelleeksi, että näin hyviä tuotoksia tehtäisiin, tai että niitä löytyisi netistä noinkin hyvin keskitetysti. Tuolla kyseisellä sivulla on nimittäin sellaisia lyhytelokuvia, jotka ei todellakaan häpeä TV:ssä näytettäville ammattilaistuotoksille! Siis ainakaan käsikirjoituksen/ohjauksen jne puoleen. Tekniikka toki on rajoittava tekijä yleensä harrastepohjalta tehdyissä elokuvissa, se on ihan ymmärrettävää, joskin ikävää. Olisi nimittäin enemmän kuin mahtavaa, jos joidenkin elokuvien tekovaiheessa olisi ollut tuotantoväellä käytettävissä muutakin kuin vanhemmilta lainattu videokamera. Potentiaalia ja taitoa hyviin elokuviin on siis olemassa, mutta miksi ihmeessä se pysyy sitkeästi siellä harrastepiireissä? TV:stä ei noita elokuvia tulla juurikaan näkemään. Vai onko parempi juuri niin, että taitajat eivät menekkään "suureen tuotantoon" mukaan, vaan pysyvät harrastepohjalla, jolloin saadaan näistä teoksista nauttia jatkossakin. Monessa muussa asiassahan se on nähty, että kun siirrytään harrastepuolelta ammattipuolelle, niin kaikki menee päin ... no tiedätte kyllä mitä.

Kun näitä on tässä nyt tutkinut muutamia viikkoja, niin on alkanut itselläkin tulla sellainen tuntu, että voisi palata takaisin näyttelemisen pariin harrastepohjalta, kun siitä tulee jo 10 vuotta, kun viimeksi olen esiintynyt. Se tapahtui muuten kesällä -96 elokuvassa Vaiennut kylä, [6] jonka ohjasi Kari Väänänen. Erittäin hauska ja leppoisa kaveri! Tuli jutusteltua jonkinverran, kun ei sääherra ollut aina sitä mieltä, että saisi kuvata. :)

Ai miksikö kaikenkaikkiaan tuohon elokuvaan jouduin? Siihen on syynä ihan vain ja ainoastaan oma uteliaisuuteni! Ei mikään muu! Kaverin äidin siskon mies (melkeen siis sukua Hih!) oli koekuvausten kautta päässyt siihen kioskin pitäjän rooliin ja kaverin kanssa siis tottakai piti mennä katsomaan, että mitäs ne siellä puuhaa. Autolla ensin jonkinmatkan päähän ja sitten varovaisesti hiippailtiin paikanpäälle. Siellä oli tauko menossa (Jälleen pienen tihkusateen vuoksi ... noin puolitoista tuntia) joten jutusteltiin siellä muiden kanssa niitänäitä pihamaalla. Apulaisohjaaja sitten tuli kysymään meiltä, että lähteekös pojat avustajiksi? Tarvitaan humalikkaita latotansseihin. Saatte juoda tuotannon piikkiin kaljaa kuvauksissa. No mitäs luulette? Suostuttiinko? Se kiero täti jätti vaan mainitsematta, että se kalja onkin YKKÖSTÄ! No ei auttanut. Oli jo kotoa haettu sopiva vaatetus ja fiilinki, niin sinne vaan juomaan ykkösolutta elokuvaan. No jotainhan siihen piti keksiä kierouttani omaakin, niin nyt sitten kyseisessä elokuvassa avaan olutpullon hampailla käyttämättä stunttia! :)

Se muuten oli todella mielenkiintoinen pariviikkoinen, kun pääsi seuraamaan miten niitä elokuvia tehdään ja miten sairaan hidasta se homma välillä on. Minulla ei itseasiassa ollut sen pariviikkoisen jälkeen minkäänlaista aavistusta edxes siitä, että millainen se elokuva juonellisesti on, niin sekaisessa järjestyksessä niitä kohtauksia kuvattiin. No palkkio tästä oli loppupelissä se, että päästiin kyseisen elokuvan maailnman ensi-iltaan Mäntsälän elokuvateatteriin, kun Orimattilan teatteri oli tuolloin poissa toiminnasta. Nythän sekin taas toimii, kiitos teatteriystävien seuran. Oli muuten elämäni hassuin elokuvakokemus! Ei jäänyt juonesta mitään mieleen, kun koko elokuvan vaan mietin ja muistelin millaista minkäkin kohtauksen kuvauksessa oli ja mitä kaikkea on muuteltu ja poisteltu leikkausvaiheessa ja miten tuohonkin on saatu hienot ääniefektit ja miten ja miten ja miten...

Kaikkein hassuin tunne tuli siinäkohdassa, kun huomasin, että palava talo ja sen pihamaa on todellisuudessa noin 15km päässä toisistaan. Siis kun kuvattiin rannasta taloonpäin oltiin 15km päässä kuvauspaikasta, jossa kuvattiin talolta rantaanpäin. Hassua!!! Illuusio kuitenkin toimii täydellisesti!

Hmm. Nyt tuli taas todettua, että kirjoitusripulini on vakava. Piti vain kirjoittaa muutama rivi uudesta harrasteesta, netistä löytyvistä elokuvista ja nyt olen vuodattanut suunnilleen koko elämäkertani tähän. Mutta väliäkös sen, hauskaahan tämä on.

Pitänee parannella kirjoitusripulia jokukerta vaikkapa tekemällä käsikirjoitus omasta lyhytelokuvasta. Ei sen väliä, vaikka sitä (tai jopa niitä) ei tulisi koskaan kuvattuakaan, hauskahan niitä on lukeakkin. :)

Jouni


[1] Isänmaan ainoa toivo
[2] Toinen tie
[3] Jonna
[4] Rovala-opiston tuotoksia vetäjänä Eero Leppänen
[5] Pixoff
[6] Vaiennut kylä

------------------------

Jatkampa vielä...

Maltoin olla vartin, jos sitäkään irti näppäimistöstä! Hienoa!

Niin sitä piti vaan tulla kertomaan, että noita Rovaniemen väen elokuvia katsoessani ihailin niiden taustamusiikkeja, varsinkin elokuvassa Toinen tie olevia suomalaisia kappaleita. Aikani kaiveltuani taas internettiä löysin vastaavan paikan [1] musiikin osalta, kuin tuo pixoff on elokuvien osalta. Sen paikan nimi on Mikseri.
Sieltä löysin sitten noita kauniita ballaadeja[2,3], joita kyseisessä elokuvassa soi.

Jouni

[1] Mikseri
[2] T-Ace
[3] Enkeli

2 Comments:

Blogger Eero Leppänen said...

Hei. joko Jonnan tilasit? Kommentoi sitten jnos ja kun olet sen saanut. Kiitoksia myös linkityksistä ja onnea uudelle blogille!

11:50 ap.  
Blogger Jouni said...

Juu Jonnan tilasin pari-kolme viikkoa sitten ja ilmeisesti sain viimeisen kappaleen, koska Jussi oli laittanut sivuille heti perään, että se on loppuunmyyty.

Taidampa kirjoitella noista katsomistani amatöörituotoksista oman artikkelinsa jokaisesta tässä lähiaikoina. Ansaitseevat varmasti jokainen omansa.

Jouni

7:25 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home