banner for http://www.eurobilltracker.com

sunnuntaina, tammikuuta 22, 2006

Kummituslamppu

Meillä on täällä kummituslamppu!

Se on tuossa saunan eteisessä. Kun sen sammuttaa, se jää salamyhkäisesti himmeästi hohkamaan ja puolenminuutin välein se välähtää. Ei kovin kirkkaasti, mutta ihan selkeästi välähtää.

Kun huomasin ilmiön joskus vuosi puolitoista sitten, niin se ihmetytti kovin. "Mikä voi moisen ilmioön aiheuttaa?" Aloin tutkimaan asiaa tarkemmin ja ensimmäisenä tietysti kiersin sen energiaa säästävän polttimon pois. Jännite mittaus lampun pohjalle ja siellähän on kuormittamattomana ihan mukavat n.100volttia digitaalisen yleismittarin mukaan. Seuraavaksi kaivoin esiin erikoislaatuisen jatkojohtoni, joka sekään ei läpäisisi sähköteurastuskeskuksen tarkastusta. (Edellinen kötöstyksenihän oli se auton akun poppakonstilatausmylheeberi, josta kerroin viimeyönä) Siinä on pistotulpan tilalla lampun kanta, eli sillä saa otettua sähköä normaalista E26-tyyppisestä lampusta. Nyt sain sitten tehtyä mittaukset ja kytkennät ihan lattiatasolla, eikä tarvinnut kurotella kattoon. Jatkojohton yhteen reikäpariin laitoin sen yleismittarin ja toiseen sitten 25W hehkupolttimolla olevan lampun. Nyt sitten uusi jännitemittaus. ... 0.6volttia. no ei oo paljoa. Sitten vähän matematiikkaa...

Kuormana olleen polttimon vastus R = U/I Teho taas P = U * I

Mitäs nyt sitten tiedetään... Teho on 25W jännitteellä 230V eli

25 = 230 * I -> I = 25/230 = n 0.11A
Tästä sitten jatketaan sujuvasti polttimon vastusarvon laskentaan.
R = U/I = 230/0.11 = 2116 ohmia (jaoin sillä tarkalla arvolla)

Nyt siis jännitettä oli 0.6volttia, joten virta oli I = U / R = 0.6 / 2116 = 0.000284 A eli noin 0.3mA

Entäs teho. P = U * I eli 0.6 * 0.000284 = 0.00017 W eli noin 0.17mW

Eli kun katkasijasta on laitettu valot pois päältä, niin sähköjohtojen "ylikuuluminen" on niin voimakasta, että 25W/230V hehkulampulle menee 0.17mW teho. Kaikkea sitä tapahtuukin tämmöisessä 60 luvulla rakennetussa talossa...

Energiaa säästävä polttimo, jota siinä pidetään on eräänlainen loisteputki, kuten varmaan kaikki tietääkin. Se on vaan senverran hassu laitos, että siinä on jonkinverran ohjauselektroniikkaa siinä polttimossa. Kun nyt tuon lampun "tyhjäkäyntijännite" on siellä 100voltin tietämissä, niin tuossa polttimossa oleva sytyttimen kondensaattori lähtee hiljalleen varautumaan ja saavutettuaan tarvittavan jännitteen elektroniikka herää henkiin ja suorittaa sytytyksen "liipaisun" Jännite on kuitenkin tuossa vaiheessa niin matala vielä, että välähdyksessä ei ole tehoa ja siksi se on hyvin himmeä. Polttimoon tulee kuitenkin kokoajan tehoa, joskin hyvin laimeasti, joten se ei pääse sammumaan koskaan, vaan se loisstaa hyvin himmeästi aina ja tuo sytyttimen välähtäminen sillointällöin pitää huolen, että jos se vahingossa sammuukin, niin se syttyy kyllä uudelleen.

En ole saanut samaa ilmiötä toimimaan talon muissa valaisimissa, tuo saunan eteinen on ainoa paikka. Johtunee siitä, että katkaisijalta tuleva johto lampulle on hyvin pitkä ja samassa johdossa (3 johtiminen) kulkee kiinteä vaihe sinne katkaisijalle päin.

Mutta nyt taidan aloittaa taas pätkänukkumisen, koska pitää parin tunnin välein herätä katsomaan, että internet on pystyssä. On nimittäin varallaolo päällä tämän viikonlopun ja pitää valvoa, että Elisan internet verkot on pystyssä. Joo minua saatte syyttää, jos niitä ei korjata ajoissa tänä viikonloppuna vikojen ilmaannuttua. :)

Jouni

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

LED-lamput ovat vielä herkempiä. Eli vaikka sammuttaa katkaisijasta kattovalaisimen jossa on kolme E27 kantaista LED-lamppua, jää lamppuihin pimeässä selvästi erottuva hehku.

Osassa LED-lamppuja on jonkinlainen kondensaattorikin estämässä LEDien välkkymistä vaihtovirran tahtiin. Huomasin että kyseiset LED-lamput hehkuvat sammuttamisen jälkeen vaikka ne olisi ruuvattu irti valaisimesta.

2:28 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home